Vauva 7 kk: ensimmäinen hammas!

Vauva on jo seitsemän kuukautta! Aika menee kyllä niin tiedätte-kyllä-miten. Kohta se valittaa jo kotitöistä!

Previously on baby posts: uusi sänky, työttömyys, imetyskriisi a.k.a. “pitäiskö kuitenkin kokeilla ottaisko se vähän tissiä”.

Vauvan täytettyä puoli vuotta tapahtui hirveästi asioita: nyt sille sai alkaa syöttää uudenlaisia asioita (tosin en aluksi saanut oikein aikaiseksi, kun se sose- ja puurohomma toimi niin hyvin etten jaksanut alkaa tehdä suuria muutoksia), vaunukoppa vaihtui ratasistuimeen (Googlen perusteella jotkut tekevät tämän jo tosi paljon aiemmin ja toiset tosi paljon myöhemmin. Itse kysyin ammattilaiselta, eli Wauvakaupan henkilökunnalta, voiko istuimen jo vaihtaa, ja sain siunauksen) ja vauvaa sai alkaa istuttaa syöttötuolissa. Se nousee syöttötuolissa jatkuvasti seisomaan, sillä lailla että pitää istuimen laidoista tai tarjottimesta kiinni. Se on huvittavaa, koska se näyttää pitävän jotakin todella ponnekasta puhetta puhujanpöntöstä käsin. Vauva for president!

Odotimme monta viikkoa, että vauvalle tulisi hampaita. Sen ruokahalu sahasi eestaas, ja se oli toisinaan tosi kärttyinen. Pari päivää ennen joulua puolisoni kuuli kolistelua mukia vasten maitoa vauvalle hörppyyttäessään. Kyllä vain, siellä pilkotti pienen pieni hampaan kulma! Olin (ja olen) hirveän ylpeä vauvasta. Se on niin taitava! Osasi tehdä itselleen hampaan! Hammas on ihan perkeleen terävä, ja mua huvittaa että me pestään se – ei hampaat, vaan yksi hammas – joka aamu ja ilta.

Vauvan ensimmäinen joulu meni tosi kivasti. Oltiin Tampereella hotelli Ilveksessä muutama yö, ja käytiin jouluaattona ja -päivänä syömässä mun vanhemmilla. Ilveksestä oli tosi kauniit näkymät, ja käytiin Tuomaksen kanssa allasosastolla uimassa monta kertaa. Vauvalla ei vielä oo uikkareita, joten kylvettiin vuorotellen. Ilveksessä ois kyllä ollut myös lasten allas! Vauva sai ihanan maltillisesti lahjoja (emme hankkineet sille itse mitään) ja se jaksoi tosi hyvin juhlia joulua syleissä ja lattialla ja syöttötuolissa.

Jouluna vauva oppi myös menemään konttausasentoon, muttei vielä osaa liikkua siinä mihinkään. Nytkyttelee kyllä taitavasti ees taas! Oletamme, että konttaaminen alkaa pian.

Eikä siinä vielä kaikki: vauvalle alkoi kasvaa tukka! Se on hentoista ja joka valossa eri väristä, mutta se kasvaa tiheästi, enkä malta odottaa, millainen siitä tulee. Mutta nyt sitä voi jo vähän pörröttää, vaikka etäältä (eli noin puolen metrin päästä) vauva näyttää edelleen ihan kaljulta. Lisäksi vauvan silmät ovat taas vaihtaneet vähän väriä. Musta tuntuu, että ne ovat edelleen saman väriset, mutta vaaleammat kuin ennen.

Mitään merkkejä istumaan nousemisesta ei vielä ole.

Minä palaan nyt töihin, tai siis yritän kovasti keksiä itselleni tälle vuodelle jotakin töitä, ja Tuomas jää vauvan kanssa kotiin. Vielä viime vuoden puolella mua hirvitti koko ajatus, ajattelin että hyi ei, vauva on vielä niin kauhean pieni ja miten niitä töitä edes tehdään, mutta totuuden nimissä minusta on ihanaa alkaa olla taas itsenäinen aikuinen. Tilanne voisi olla toinen, jos mulla olisi jokin aikaan ja paikkaan sidottu työ, ja vauva pitäisi joka aamu jättää sänkyyn tuhisemaan, mutta koska voin lähteä kotoa milloin tahdon ja olla pois vaikka vaan muutaman tunnin, ei mulla ole minkäänlaista tuskaa tästä erosta. Toisaalta en saa vielä mistään mitään palkkaakaan joten win-lose, heh.

Viimeksi kerroin siitä, että ostimme lapselle oman sängyn, suomalaista designia (hyvä me), käytettynä (hyvä me), ja palkkasimme korttelin huonekalukorjaajan maalaamaan sen uusiksi (hyvä me, plus siitä tuli tosi kaunis). No nyt olemme myös siirtäneet huonekaluja uusiin paikkoihin ja konfiguroineet kämpän sellaiseksi että sänky mahtuu makuuhuoneemme nurkkaan. Lapsi ei ole kuitenkaan vielä nukkunut silmäystäkään siinä, että sinänsä ihan turhaa vouhotusta kaikki. Mutta en tosin ole ehtinyt yrittääkään kuin kerran: ollaan nukuttu aamun ensimmäiset päikkärit lähes joka kerta lapsen kanssa, joten sen nukuttaminen meidän sänkyyn meidän viereen on helpointa (plus se nukkuu pidempään, jos joku nukkuu sen vieressä. Ittellä sama), toiset päikkärit ollaan yleensä liikkeellä, ja kolmansia päikkäreitä vastaan se taistelee niin paljon, että kaikki keinot on käytettävä, ja toimivin niistä ei ole uuteen paikkaan nukuttaminen. Että tuota… No, ehkä vielä jonakin päivänä me saadaan se nukkumaan omaan sänkyyn.

(Luin jostain, että tämän ikäisenä vauvat usein taistelevat lähes kuolemaan saakka päivän viimeisiä nokosia vastaan, ja että vanhempien kannattaa tehdä kaikkensa, jotta saisivat vauvansa kuitenkin nukkumaan. Että niiden ryökäleiden ei saa antaa huijata vanhempia luulemaan etteivät ne enää tarvitse kolmansia päikkäreitä, koska ne kyllä tarvitsevat sellaiset vielä. Ne voi vaikka viedä ajelulle tai mikä nyt ikinä juuri omalle vauvalle toimii. Niin olen sitten kuunnellut tätä neuvoa vaikken tiedä mihin se perustuu, lol.)

Nyt kun vauva liikkuu jo aika omatoimisesti pitkin kämppää, se pääsee jo repimään ja käpäilemään kaikkea, mihin sillä ei aiemmin ollut pääsyä. Eniten kiinnostavat kaikenlaiset saranat, ruuvit ja kolot, sekä jokainen kori, jossa on mitään, mitä voi repiä (vauvan lelukori, minun villasukkakorini ja pöydän alla oleva säläkori, jossa on tavaroita joille en keksi paikkaa, kuten kipukoukku ja kangaskassi ja vauvan nimiäislahjaksi saamat kengät laatikossa). Hyvin usein vauvan löytää myös eteisestä mutustelemasta minun mustavalkoisia Vansejani (ne tuntuvat olevan hänen suosikkikenkänsä, ja sattumoisin nuo edellämainitut nimiäislahjakengät ovat samanlaiset. En malta odottaa että voimme käyttää mustavalkoisia Vansejamme yhtä aikaa, yhyyyy) ja keittiöstä nuolemasta rikkalapiota (vauva rakastaa rikkalapiota, lähes yhtä paljon kuin telkkarin säätiedotuksia). Tämä on johtanut siihen, että vauvaa tulee komenneltua ja kiellettyä aiempaa useammin – ainoa ongelma on se, ettei se vielä oikein ymmärrä sellaista. Oonkin tajunnut, että tää on aika ihanaa aikaa vauvan elämässä, kun se ei vielä koe häpeää tai nolostumisen tunnetta. Kun se tekee jotain mitä ei saisi, ja saan sen kiinni ja torun sitä, se vaan jatkaa sen kielletyn asian nuolemista ja katsoo minua ihan että vau miten hienosti heilut ja huudat siinä äiti.

Mutta tällä kaikella on yllättävä kultareunus: pistorasiat ja johdot ovat toistaiseksi saaneet olla melko rauhassa!

Edit: kirjoitin tuon äskeisen tekstin kahvilassa, ja kun pääsin kotiin, vauva hyökkäsi heti sähköjohtojen ja pistorasioiden kimppuun. Siis kirjaimellisesti löysin sen töpseli suussa pöydän alta. Se rontti aistii jotenkin mitä minä tänne kirjoittelen!

Hyviä uutisia: imetyskriisini on tullut vihdoin päätökseen. En enää imetä – paitsi joskus harvoin öisin, mutta minusta tuntuu että se on lähinnä tissin tuttina käyttämistä, lohduksi, eikä varsinaista ruokailua. Yhtenä päivänä vaan kävi niin, että oltiin liikkeellä niin paljon etten ehtinyt imettää, ja huomasin sen vasta nukkumaan mennessä. Seuraavana päivänä ajattelin että no, ehkä en imetä tänäänkään, ja siihen se vaan loppui. Lopulta kaikki kävi siis hyvin luonnollisesti – eikä ihme, sillä musta tuntuu, että imetys on ollut enemmän mun kuin vauvan puuha. Se ei ole vaikuttanut kaipaavan sitä ollenkaan. Ja sitten siitä voi kuitenkin vielä vähän pitää kiinni tarjoamalla rintaa lohduksi yöllä. Plussaa on myös se, ettei vauva unissaan tajua purra nänniä uutuudenkiiltävällä hampaallaan. Se on pari kertaa hereillä ollessaan tehnyt niin, ja jumalauta että se teki kipeää. (Pari kertaa juuri siksi, ettei se tajunnut kun toruin sitä ja kielsin tekemästä niin toiste.) Ajoitus on siis tosi hyvä: ei tarvitse pelätä naskaleita nännilihassa.

Loppuun pieni yhteenveto:

Seitsenkuinen vauva…

  • jokeltelee jo monin tavoin: papapapa, tätätätä, puh, puh, prllöyyy jne

  • haluaisi seistä ja olla jaloillaan ihan koko ajan. Jos sen yrittää laskea lattialle mahalleen tai istualleen, se työntää jalat luotisuorina alas niin että kaikki muu kuin seisominen on mahdotonta

  • riipii ja raapii nukahtaessaan edelleen äidin tukkaa ja naamaa, jos se sattuu olemaan siinä lähellä

  • tarvitsisi asun, johon on ommeltu mikrokuituliina rinnuksiin. Se on nuohonnut kämpän kaikki nurkat ja on jatkuvasti kaikenmoisen pölyn ja nöyhdän peitossa

Seitsenkuisen vauvan äiti…

  • suunnittelee jo yötä erossa vauvasta

  • ei keksi tähän oikein mitään muuta koska tämä postaus on jo yli viikon myöhässä hups.