Vauva 8 kk: ylösnousemus

En voi uskoa että vauva on jo kahdeksan kuukautta! Aika menee niiiiiiin nopeasti. Kohta se jo kärrää mut äänestyskoppiin eikä toisinpäin!

Kun vauva oli täyttänyt seitsemän kuukautta, se oppi nousemaan seisomaan tukea vasten. Se yhtäkkiä sohvalla mun vieressä touhutessaan vain kiipesi mua vasten jaloilleen seisomaan! Se on niin hieno ja taitava.

Kuukauden mittaan uuden taidon harjoittelu alkoi täyttää vauvan päivät – ja myös yöt. Se alkoi nukkua tosi huonosti, koska koko ajan piti päästä kiipeämään. Samassa sille tuli toinen hammas ja vissiin tässä vaiheessa on myös joku uusi uniregressio, joten uni on nykyään asia, josta joudumme tinkimään. Eniten ongelmia aiheuttaa se, että vauva haluaisi herätä uuteen päivään jo hiukan viiden jälkeen, eikä oikein suostu enää unille, vaikka mitä yrittäisimme. Sekin on toisaalta aika huvittavaa: kuulen, kun se kääntyilee sängyssään (sänky natisee ihan tietyllä tavalla silloin kun se alkaa nousta), ja sitten kuulen, kun se tarttuu tahmatassuillaan sängyn “pinnoista”, ja kun kurkkaan, näen että pieni kalju nuppi näkyy sängyn laidan yli. Se on tietysti ärsyttävää, koska se merkitsee, että silloin pitää nousta, mutta joka kerta mua myös naurattaa se ihan hirveästi. Vauva on niin huvittava.

Saatoit huomata äskeisestä, että vauva nukkuu nykyään omassa sängyssä! Kyllä vain! En oikein edes tiedä, miten siinä kävi niin. Varmaan siksi että minä olin jo palannut töihin ja puolisoni hoiti homman. Hän alkoi nukuttaa vauvaa omaan sänkyynsä ensin päiväunille, ja sitten pikku hiljaa myös yöunille. Ja kaikki sujui tosi vauvattomasti (lol mikä typo. Jätän sen tähän koska se hymyilyttää)! Heräilemme yöllä välillä antamaan sille tutin, kun se on tippunut, mutta nyt se alkaa löytää senkin jo itse. Olemme siis saaneet puolisoni kanssa palata nukkumaan samaan huoneeseen ja samaan sänkyyn, ja se tekee mut tosi onnelliseksi. (Vaikkakin totuuden nimissä on pakko sanoa, että kun nukuin pari viikkoa sohvalla, nukuin ihan mielettömän hyvin). Vauva on nukkunut omassa sängyssään oikein makeasti, mutta nyt kun se on oppinut seisomaan, on sen nukuttaminen siihen käynyt ihan mahdottomaksi. Nukutamme sen nykyään siis viereen ja siirrämme sitten sänkyyn. Seisomistaidon uutuudenviehätyksen on pakko kulua jossain vaiheessa loppuun. (Onhan? Onhan???)

Muistan, kun meidän vauva oli ihan pieni, tai olikohan se edes vielä syntynyt, kun yksi mun kaveri lähetti ryhmächattiin viestin, että hänen kahdeksankuukautinen vauvansa nukkui ekaa kertaa elämässään täyden yön ja 11-tuntiset unet. Olin silloin ihan että jes noni helmikuussa mekin sitten. Not. Mutta toivo elää! Ja minäkin vielä joten kuten.

Muuten tämä kaikkea vasten seisomaan opetteluvaihe on kyllä aika raskas. Vauva osaa hyvin ylös, mutta vähän huonosti takaisin alas, joten koko ajan saa olla vahtimassa ja – koska meille ei ole vielä kasvanut silmiä selkään – kärsimässä kaameista kopsahduksista ja korvia raastavasta itkusta. Vauvan pikku nuppi on pienillä kuhmuilla ja kolhuilla joka puolelta, kun se limpsahtaa jatkuvasti pää edellä lattiaan.

Mutta on tässä hauskakin puoli: nyt kun vauvalla on kaksi hammasta, se jättää erityisen huvittavia jälkiä kaikkeen, mitä se nakertaa. Huomasin yhtenä päivänä, että meidän sohvapöydän laita on täynnä ihmeellisiä naarmuja, kunnes tajusin, että vauvahan nakertaa sitä aina kun se nousee sitä vasten seisomaan. Sillä on itse asiassa hyvin ennalta-arvattava kaava: heti, kun se näkee jotain, jota vasten voi nousta seisomaan, se ryömii sitä kohti huohottaen, nouse seisomaan sitä vasten kiljuen, ja sitten työntää suunsa sitä vasten ja maistaa sitä (ja sitten muksahtaa otsa edellä tantereeseen). Näin on käynyt mm. kaikkien tuolien laidoille, keittiön laatikoiden kahvoille, hoitopöydän alemmalle tasolle ja vauvan sängyn reunalle.

Yhtenä päivänä vauva alkoi jokellella ihan uudella tavalla! Äänet, jotka olivat ennen muotoa täättäää tättää tää, olivat yhtäkkiä kotlkotlkotl ja dyrläydlydläy. Se alkaa jo kuulostaa siltä, että se yrittäisi muodostaa joitakin sanoja. Tai ainakin kirjanosaaminen on monipuolisempaa.

Vauvan tukka on kasvanut sellaisiin mittoihin, että sitä voi pikkuisen pörröttää. En kestä että sen pieni kalju pää peittyy jossain vaiheessa kokonaan tukkaan! Korvien päällä on jo sellaisia ihania avuttomia tukkatikkuja. Rakastan niitä!

Ja ai niin! Muistatteko kun viimeksi kirjoitin, ettei meidän vauva ole vielä ollut kauhean kiinnostunut sähköjohdoista ja pistorasioista? No nyt sitä voisi luulla sähköasentajaksi, niin paljon se nysvää lattianrajassa rasoioita tutkimassa. Sen lempijuttu on hyökätä pistorasian tai sähköjohdon kimppuun (sen suosikkijohto on antennipuiha), rytyyttää niitä kuin viimeistä päivää ja painaa ne suuhun. Ja kun sanomme sille tiukasti ei, se katsoo meitä silmiin, hymyilee hurmaavasti, ja työntää töpseliä syvemmälle nieluunsa.

Minä aloitin työt, ja vuokrasin itselleni pöydän coworking-toimistosta! Se on ollut toistaiseksi aivan ihanaa: toimisto on superkaunis, siellä saa kahvia ja vissyä (ja kerran sain viinipullonkin), ja siellä on kivoja, inspiroivia ihmisiä, ja pöytäläisyyteen kuuluu jokaviikkoiset ilmaiset treenit – ja sitten on tietenkin se, etten saisi yhtään mitään aikaiseksi kotona. Töihinpaluu on tahmeaa ja vaikeaa, muttei siksi että ikävöisin vauvaa tai siksi että työt olisivat jotenkin hankalia, vaan siksi, että tässä on tullut paljon pettymyksiä, töitä on lähtenyt alta ja suunniteltuja projekteja peruttu. Olen luonteeltani (aivan kauhea valittaja, mutta myös) aika perustavanlainen optimisti, ja uskon ja toivon kyllä, että tilanne tästä piristyy, mutta on vaikeaa yrittää kehitellä jotain luovia projekteja, kun takaraivossa jyskyttää huoli toimeentulosta. Mutta ainakin kehittelen ja jyskyttelen kauniissa toimistossa ihan rauhassa ilman että kukaan kipeää mun jalkoja pitkin seisomaan. Tai no, toimistolla käyvät koirat saattavat joskus tehdä niinkin, mutta se on kivaa vaihtelua.

Me aloimme suunnitella häitä, nyt hieman kiireellä. Häät ovat nimittäin jo tänä vuonna, enkä kyllä voi suositella kenellekään hääsuunnittelua samalla kun yrittää selvitä arjesta pienen vauvan kanssa ja palata töihin joita ei ole. Kävin sovittamassa hääpukuja, ja konsultoimassa ihanaa suunnittelijaa, ja näytti siltä, että saan ihanan, monikäyttöisen hääpuvun! Mutta sitten mun työtilanteen realiteetit iski: mun tämän vuoden suunnitelluista töistä noin 80 prosenttia ei toteudu. Joten mulla ei oo rahaa mihinkään. Mutta haluamme – tai ehkä lähinnä minä haluan – mennä tänä vuonna naimisiin. Menee elämä ihan vatuloimiseksi jos häitä siirretään vaikkapa vuodella eteenpäin. Ehkä me sitten vaan järjestetään ne aivan minimaalisella budjetilla. Also: lottoan nykyään aktiivisemmin.

Samassa hyrskeessä on muitakin elämänmuutoksia: meidän asunto meni myyntiin! Se on jännittävää ja hermostuttavaa ja no, on se myönnettävä että pikkuisen innostuttavaakin. Mutta lähinnä jännittää hirveästi. Ollaan käyty katsomassa aika paljon asuntoja, muttei olla vielä löydetty mitään sellaista, josta haluttais tarjota. Ehkä ihan hyväkin, koska se oma ei tosiaan ole vielä myyty.


Kahdeksankuukautinen vauva

  • on lähes aina riemukas, mutta erityisesti silloin, kun tulen töistä kotiin. Se on lempijuttuni: se hymyilee silloin aina niin täysiä, että nenä menee vähän ryppyyn. Kutsun sitä riemuiivariksi

  • rrrrakastaa säikäytellä vanhempiaan testaamalla kykyjään: se nousee jotakin vasten seisomaan ja showmiehen elkein irrottaa toisen kätensä, ja minä meinaan saada joka kerta sydänkohtauksen

  • on ylpeä 5 a.m. clubin jäsen, vaikka olen yrittänyt kertoa sille ettei kannata, että sen molemmat vanhemmat ovat aamun torkkuja

  • ei vieläkään elä minkään rytmin mukaisesti, ja olemme alkaneet epäillä onko sellainen koskaan mahdollistakaan

Minä

  • olen aloittanut laitepilateksen – ja rrakastan sitä

  • olen löytänyt laitepilateksessa joitakin niin syviä lihaksia, etten ole joinakin pilateksen jälkeisinä päivinä pystynyt kävelemään

  • olen jäänyt koukkuun Picnicin salaatteihin ja patonkeihin, ja mietin, että jos 14-vuotias minäni näkisi minut hakemassa patonkia Picnicistä, se ajattelisi että “toi nainen elää mun unelmaa”. Picnic oli varsinainen pyhiinvaelluspaikka minulle yläasteella, ja hain sieltä patongin aina, kun tulimme käymään Helsingissä.