Miten sanoa "olen jo nähnyt tuon meemin" ystävällisesti

Elämme todella haastavia aikoja niin henkisesti, taloudellisesti kuin fyysisestikin. Moniin ongelmiin ei ole ratkaisua – ainakaan minulla. Mutta haluan silti olla jotenkin hyödyksi. Siksi päätin yrittää vastata yhteen vallitsevan koronatilanteen aiheuttamista suurimmista haasteista: miten kertoa kaverille että on jo nähnyt hänen lähettämänsä meemin.

Kuvittele siis tilanne: kaverisi lähettää sinulle koronameemin ja on aivan innoissaan siitä. Se on hänestä ajankohtainen ja hauska, ja hän haluaa että sinäkin nautit siitä. Mutta sinä olet nähnyt tämän meemin. Jo kolme päivää sitten.

Ilmeeni kun vastaan saamaani meemiin “lol omg haha”.

Ilmeeni kun vastaan saamaani meemiin “lol omg haha”.

Et halua olla inhottava ja viedä kaveriltasi hauskan meemin jakamisen tuottamaa riemua. Samalla haluat kuitenkin ilmaista että olet kyllä käynyt internetissä ennenkin, ja tähän meemiin varattu naurukapasiteetti on jo käytetty. Sinulla on seuraavat vaihtoehdot:

“Joo toi oli hyvä”

Tällainen vastaus kertoo, että olet nähnyt meemin, mutta että se oli sinustakin niin hauska, että sitä kannattaa näyttää muillekin. Se on kuin hyväksyvä nyökkäys: minä en hyödy tästä, mutta hyvin tehty, fellow meme warrior. Carry on.

“Itkunauruhymiö”

Tämä vastaus sopii myös tilanteeseen, jossa et ole nähnyt meemiä aiemmin, mutta se ei sytytä sinussa samanlaista ilon kipinää (vrt. does it spark joy?) kuin jokin toinen, korkeampilaatuinen meemi. Huomio: vain yksi. Useampi itkunauruhymiö antaa virheellisesti ymmärtää, että näet meemin ensimmäistä kertaa. Sitä me emme halua.

“Paras kohta tossa on se kun se heittää piirtoheittimen ikkunasta”

Tämä vastaus on kiva, sillä se kertoo, että pidät meemistä, koska sinulla on siinä oma suosikkikohta, mutta että olet todellakin nähnyt meemin jo, koska haloo: sinulla on siinä jumalauta oma suosikkikohta.

“Joo lol tosta on monta versioo”

Tämä vastaus ei ole ihan niin ystävällinen, vaikka väliin on ujutettu pehmentävä “lol”, ellet lähetä mainitsemiasi muita versioita kaverille heti perään. (Esimerkiksi se mies joka pitää suihkuverhon tangosta kiinni niin kuin olisi metrossa. Niitä on monta. Ja me kaikki olemme nähneet jo ne kaikki. Niitä ei enää tarvitse lähettää kenellekään. Mutta jos lähetät, sinua on varoitettu: saat todennäköisesti vastaukseksi vain yhden itkunauruhymiön.)

“Haha”

Tässä vastauksessa olennaisinta on huutomerkin ja hymiön puute: yhdessä “haha”n kanssa ne ilmaisisivat sellaista ilon tyrskähdystä, jota jo nähty meemi ei ansaitse. Tärkeää on myös ha-tavujen lukumäärä – yksi “ha” on pelkkää vittuilua, kolme epäuskottavaa nuoleskelua (tai vaihtoehtoisesti merkki siitä että todella näet ko. meemin ensimmäistä kertaa). Neljä ja sitä suuremmat ha-lukumäärät on varattu tilanteisiin, joissa meinaa tukehtua nauruun ihan oikeassa elämässä (tai pojille joihin on ihastunut). Sama pätee all caps-hahatteluun.

Kas näin. En pysty lisäämään työllisyyttä (edes omaani) tai kohottamaan mielentilaa (edes omaani), mutta nyt ainakin tiedät mitä vastata, kun joku lähettää sinulle wanhan meemin. Haha.

P.S. Lue myös: Ylioppilaskuvani – meemeinä