Lyhyt Neiti Etsivä -sanasto

neitietsivät.png

Muistatteko Neiti Etsivä -kirjat? Nuo ihanat, jännittävät, mutta ah-niin-lapsille-sopivat, soveliasta romantiikkaa ja jännitystä sisältävät nuortenkirjat? Minä ainakin muistan järkyttyneeni kovasti, kun sain tietää, että niitä ei kokonaisuudessaan ollutkaan kirjoittanut sairaan helmeksi muijaksi tituleeraamani Carolyn Keene (miten olisi voinutkaan, niitähän oli jotain 6700), vaan joukko ammattikirjailijoita, jotka kaikki esiintyivät samalla nimellä. Oli miten oli, he osasivat (tai suomentaja osasi) käyttää kaikissa kirjoissa yhdenmukaista sanastoa, joka kuuluu jotenkuten näin: 

Hauskannäköinen 
Itse Neiti Etsivän Paula Drew'n poikaystävä Ned Nickerson on hauskannäköinen, salskea nuorimies, sosiaalinen ja supliikki, sellainen amerikkalainen unelmapoikaystävä, joka kaikilla pitäisi olla. Komeaksi häntä ei uskallettu sanoa siksi, etten minä ja muut kirjoja lukevat 10-vuotiaat vaan osaisi ajatella häntä seksuaalisena olentona. Ehei, Nick ei näyttänyt hyvältä. Nick oli hauskan näköinen, vähän niinkuin Barbien poikaystävä Ken, jolla on sukupuolielinten tilalla huomiota herättämätön kuhmu, ikään kuin vahingossa siihen ilmestynyt. En tiedä teistä, mutta minun mielestäni Paavo Pesusieni on hauskan näköinen. 

Vaaleaverikkö 
Kuka on enää 80-luvun jälkeen kutsunut ketään vaaleaveriköksi? Vaalea, vaaleatukkainen tai blondi, me sanomme. Mutta ei, Carolyn Keene -kollektiivi, joka on poliittisesti, seksuaalisesti ja etnisesti sitoutumaton järjestö (joka ei sisällytä tuotantoonsa kuitenkaan punatukkaisten, vaaleaverikköjen ja ristiveristen lisäksi muita "etnisyyksiä") puhuu hiustenvärin sijasta mieluummin verestä. Koska se on lapsille sopivampaa. 

Nakella niskojaan 
Jouduin googlaamaan, mitä niskojen nakkelu tarkoittaa. Kun olin ala-asteella ja luin Neiti Etsiviä, puhelimessani ei ollut Googlea. Siinä oli johto ja numeronappulat, ja kuulokkeen alla tarra, jossa luki 112. Jokaisessa kirjassa joku kuitenkin nakkeli niskojaan vähintään kolmesti, ja joka kerta minä mietin että MITÄ HITTOA SE TEKEE. Kohauttelee ilmeisesti olkiaan. Tai jotain. Mitä helvettiä, en minä tiedä. Vieläkään. 

Tiia RantanenComment