Podcastit, jotka haluat kuunnella

Kaverin puolesta kyselen -podcastimme jäi viime viikolla lyhyelle suunnittelutauolle, ja minähän tiedän, että siellä ollaan aivan kuulkaa hätää kärsimässä että mitäs helvettiä sitä nyt pitäisi kuunnella.

podcastit

Vaikkei mikään luonnollisestikaan korvaa KPK:ta, mää yritän parhaani ja suosittelen nyt jotakin. Kuuntelen itse pääasiassa englanninkielisiä podcasteja, joten nämä ovat lähinnä niitä. Kokeile ensi hätään vaikka näitä:

Ykkössuosikkini on Reply All, jota olen suositellut joka kerta aikaisemmin ja jota tulen suosittelemaan joka kerta vastakin, koska se on vaan niin saatanan hyvin tehty. Reply All on ohjelma internetistä, muttei sellaisella vaikeasti ymmärrettävällä niche-tavalla kuin saattaisi luulla: se kertoo tarinoita muun muassa tyypistä, joka keksi pop up -mainokset, naisesta, joka kääntyy netin puoleen, kun yksikään lääkäri ei pysty kertomaan, mikä häntä vaivaa ja miehestä, joka bloggaa vankilasta, jossa hän istuu tuomiota murhasta. Yksi suosikkiosioistani ohjelmassa on Yes Yes No, jossa selitetään kryptisiä twiittejä mikro-osanen kerrallaan niin, että minäkin ymmärrän metavitsit. Tai no, melkein. (P.S. jos kenelläkään on antaa juontaja P.J. Vogtin numero, lähetän kosintatekstarin samantien.)

This is Love on toisen suosikkipodcastini Criminalin tekijöiden podcast rakkaudesta, sen puutteesta, ikävästä ja sensellaisesta. Se on kevyt, raskas, ilahduttava, itkettävä ja koskettava podcast, ja siis minä kerta kaikkiaan rakastan sen juontajan Phoebe Judgen ääntä eikä podcast-maailmassa ole mitään parempaa. Paitsi tietenkin se kun Phoebe Judge juontaa Criminalia. This Is Loven toinen tuotantokausi alkoi juuri.

Uusin rakkauteni on Ear Hustle, podcast, jota tehdään Kaliforniassa sijaitsevasta San Quentinin vankilasta käsin. Minusta on mieletöntä, että saan kuunnella vankien tarinoita rasismista, ystävyydestä, rikoksista, vankilaruoasta, lemmikeistä, joita vankilassa voi pitää, jännityksestä, joka heidät valtaa, kun ensimmäinen aviovierailu lähestyy (ja siitä miten innoissaan joku voi olla alastoman puolisonsa sijaan kuvioillisista lakanoista aviovierailumökissä). En koskaan kuulisi näitä kertomuksia, jos tätä podcastia ei olisi.

Vanhan suosikkini, Heavyweight-podcastin kolmas kausi alkoi viime kuussa. Lakonisen hauska newyorkinjuutalainen juontaja palaa ihmisten kanssa heidän elämässään sellaiseen hetkeen, jona kaikki muuttui. Hetki voi olla vakava auto-onnettomuus, sisarkunnasta ulos potkituksi tuleminen tai se kun meni lainaamaan Mobylle cd-levyä, jota hän sämpläsi ja onnistui tekemään maailmankuulun hittibiisin – muttei koskaan antanut cd-levyä takaisin. (Juontaja ja levynlainaaja menevät oikeasti Mobyn kotiin ja ottavat asian hänen kanssaan puheeksi.) Niin kiusallista, niin koukuttavaa.

Missing Richard Simmons on podcast, jossa pohditaan, mitä omintakeiselle, superenergiselle fitness-guru Richard Simmonsille tapahtui, kun hän yhtenä päivänä lakkasi ilmestymästä oman kuntokeskuksensa tunneille ja katosi tyystin julkisuudesta. Enempää en oikeastaan voi kertoa, jottei kokemus mene pilalle. Mutta jos et tiedä, kuka Richard Simmons on, tämä podcast ei välttämättä ole sinua varten. Mutta jos haluat tietää, kuka Richard Simmons on, naputa “Richard Simmons” YouTuben hakukenttään. Yksi video saattaa riittää. Ja sitten sen jälkeen voit kuunnella tämän podcastin.

The Habitat seuraa vuoden ajan kuutta vapaaehtoista, kun he asuvat leikisti Marsissa. Kyseessä on ihan oikea simulaatio, jossa kuusi tyyppiä muuttaa Havaijille pystytetylle feikkiavaruusasemalle, jossa he sitoutuvat olemaan eristyksissä ihan oikean kokonaisen vuoden ajan. Ja sitten he nauhoittavat sieltä puuhiaan. VOITTEKO TAJUTA ETTÄ TÄLLAINEN ON MAHDOLLISTA EN KESTÄ MITEN USKOMATTOMAN SIISTIÄ.

Conan O’Brien Needs A Friend on ihan uusi podcast, jossa talkshow-juontaja Conan O’Brien etsii itselleen ystävää, koska hän on tajunnut, että vaikka hän tuntee paljon ihmisiä, suurin osa heistä teeskentelee mukavaa työkseen tai työskentelee hänelle. Ja tietenkin olisi ihan coolia, jos uusi ystävä olisi julkkis, joten Conan jututtaa julkkisvieraita ja yrittää ystävystyä heidän kanssaan. Podcastista on julkaistu vasta kaksi jaksoa, joista ensimmäisessä on Will Ferrell (ja toisessa Kristen Bell). Jos tämä alkaa näin, ei jatko voi olla ihan huono.

Jos saisin suositella vain yhtä suomalaista podcastia (omani lisäksi tietenkin ehhehe), suosittelisin Juuso Pekkistä. Pekkisjuuso syventyy tunnin mittaisissa jaksoissa kussakin aina yhteen aiheeseen tavalla, joka taiteilee täydellisesti rennon keskustelun ja journalistisen, toimitetun sisällön välissä sijaitsevalla nuorankapealla, kullitetulla keskitiellä. En ole vielä kuunnellut kovin montaa jaksoa, mutta olen jo aivan myyty. Osaksi siksi, että olen aina tykännyt Juuso Pekkisestä ja olen itse asiassa häneen vähän ihastunut, osaksi siksi, että tämä on täydellistä podcast-toimittamista ja aiheet ovat kiinnostavia. (Oikeastaan voisin muuten laittaa sen kosintatekstarin samalla massapostituksena menemään, jos jollakin olisi antaa minulle myös Pekkisen numero. Inbox, please.)

Ja hei – jos tätä lukee yksikään murderino tai muutoin rikospodcastien ystävä, suosittelen ehdottomasti podcasteja S-Town, Dirty John, Dr. Death, Sword & Scale ja Someone Knows Something. (Oletan että kuuntelet jo My Favorite Murderia ja olet ahminut kaikki Serialit.) Nämä eivät päässeet peruslistalle, koska ne eivät välttämättä ole kaikkien makuun. Ellei ole pikkuisen true crime -seonnut.

Lisää podcast-vinkkejä täältä: