Rusina onkin rypäle ja muut oivallukset

rayban.png

Kuvassa säteidenkieltäjä-klubimestarini rentoutumassa biitsillä.


Tajusin tällä viikolla (vessassa istuessani. Mistä muuten johtuu, että parhaat ideat tulevat aina vessassa?), että Ray-Ban -aurinkolasimerkin nimi on funktionaalinen. Ray-Ban estää auringonsäteet - kirjaimellisesti. Miksi oi miksi en ole tajunnut tätä koskaan aikaisemmin?

Tuore oivallukseni sai minut ajattelemaan kaikkia muitakin asioita, joiden yhtäkkinen ymmärtäminen on tuntunut sekä ilmiömäisen nerokkaalta että tuhottoman ääliömäiseltä siksi, ettei ole tajunnut asiaa aiemmin. Täytän viikonloppuna 32, joten pliis kertokaa kommenttiboksissa jos on jotakin muuta, mitä minun pitäisi siihen ikään mennessä oivaltaa.

N-Y-T nyt! Olin arviolta 23-vuotias kun tajusin, että lähtölaskenta än-yy-tee-nytissä oikeasti tavataan sana nyt, eikä lorutella huvikseen sattumanvaraisia äänteitä. Ennen tätä oivallusta olin ajattelematta olettanut, että laskea voisi ihan yhtä hyvin skii-blää-flem-NYT!

Hurry up: Olin 14, kun oivalsin, että isäni hoputus horioppia ei ollutkaan kiinnostava ja eksoottinen hevostermi, vaan suomalaisväännös varsin tavanomaisesta englanninkielisestä sanonnasta hurry up.

Rusinat ovat viinirypäleitä. Tämän tajusin (onneksi) aika paljon ennen 23-vuotissyntymäpäiviäni, mutta oivallus oli kenties sitäkin voimallisempi. Siis rusina onkin kuivattu rypäle! Vieläkään en tosin ymmärrä, miksi niitä tehdään. Tai pannaan pullaan. 

Idea on englanniksi idea. Tiedän, että monella muulla on sama harhaluulo, joka minulla oli 13-vuotiaaksi asti, enkä tiedä kuka törppö sitä tuolla levittelee, mutta sellaista sanaa kuin aidiör ei ole olemassakaan. Se on idea. Ilman ärrää.

Talpap: Hävettää myöntää, mutta olin vasta parikymppinen kun oivalsin, että nimitys, jolla perheessäni kutsuttiin talouspaperia, tulikin vain sen lyhennelmästä ostoslistassa tai lehtimainoksessa. "Tiia, muista ostaa talpappia!" Luulin, että talpappi oli jokin nokkela perhevitsi, kunnes tajusin, että ostoslistassa lukee tal. pap. 1 pkt.

A-oikeudet. En edes kehtaa myöntää, kuinka lyhyt aika on siitä, kun tajusin, että että anniskeluoikeuksia on A-, B- ja C-tasoisia. Onkin yhtäkkiä katsokaas niin, että A ei olekaan vain lyhennys anniskelusta. A-oikeudet ei siis tarkoita samaa asiaa kuin anniskeluoikeudet. Minäkin tiedän sen (nyt). 

 

Tiia RantanenComment