Peräkonttikirppiksen löytöjä

Olin viikonloppuna kotikaupungissani Tampereella, ja kävin luonnollisesti katsastamassa Moron peräkonttikirppiksen tarjonnan. Tamperelaiset kansoittivat keskustoria jo ennen kahdeksaa sunnuntaiaamuna (tai niin minä kuulin, en to-del-la-kaan itse ollut paikalla vielä silloin) ja paljastivat autojensa takakonttien aarteita tursuilevat sisällöt.

Valitettavasti tällä kertaa meininki ei ollut yhtä hyvä kuin edellisillä kerroilla. Ryysyt olivat pääasiassa nyppyisiä ja rutussa ja käyteystä tavarasta kiskottiin melkein joka autolla selittämättömiä hintoja. Yleensä Moron peräkonttikirppiksillä on ollut myös loistava keli, mutta tällä kertaa oli synkkää ja sateista.

Puolivillaisuudesta huolimatta onnistuin tekemään muutamia löytöjä:

peräkontti.jpg

Kuvassa vanha pursotin-systeemi-vimpain, 3e. Gaborin nahkakengät, 4e. Suomen kuvalehti 19.6.1943, 5e (okei, tämä oli törkeän kallis) ja Lukemista kaikille -lehti 2.11.1935, 2e. 1935!Helmi.

Suosikkini näistä tavaroista täytyy olla tuo pursotinväline. Siinä on yli kaksikymmentä irroitettavaa osaa ja käyttöohjeetkin vielä tallella! Laatikko on melko hyväkuntoinen, mutta siitä puuttuu valitettavasti kansi. Lupaan pyhästi käyttää sitä oikeasti leivonnassa, vaikkakaan en halua väkertää tuommoisia mauttomia, jauhoisia teeleipiä, mitä käyttöohjeissa (kyllä, paketissa oli sellaisetkin!) neuvotaan. Täytyy varmaan pukea leivontatilanteeseen joku ihana 50-luvun mekko ja panna Suklaasydän soimaan.

Vaikka pursotinjutska miellyttää, iloa minulle tuottavat myös nuo vanhat lehdet. Lukemista kaikille -lehden kysymys- ja vastauspalsta (jota pitää muuan Mrs. Ruth) on erityisen kiintoisa:

"Kysymys: Olen kuullut, että saksanpähkinäliuoksella saa tukan ruskeaksi. Onko asiassa perää? Mistä mainittua ainetta saa? Irtonumeroiden lukija, S-järvi."

"Kysymys: Olen innostunut suksien tekoon ja olen jo kymmeniä pareja valmistanut. Mutta en ole saanut niihin miellyttävää maalia. En ole käynyt mitään kurssejakaan. Mitenkä voisin maalata sukseni? Tietämätön."

"Kysymys: 1) Voiko 3 kuukauden ikäistä lasta viedä tammi-helmikuulla ulos? 2) Mikä on kapalosta seuraava vaatetus, potkimapussi vaiko kapalohousut? 3) Minkälaiset ovat viimeksimainitut? Irtonumeroiden lukija."

Kalpene, Dr. Eki! Mrs. Ruth on kova luu!

Tiia RantanenComment