Lupsakka ruotsalainen ja muut elokuvien stereotyypit kansallisuuksien mukaan

Eri kansallisuudet edustavat amerikkalaisissa elokuvissa aina tiettyjä steretypioita. Jotkut niistä perustuvat kenties todellisiin kansallisuusstereotypioihin, toiset hämmästyttävät mystisyydellään. Let me clarify:

Ilkeä stereotyyppi on yleensä kylmäkiskoinen britti tai ilmeetön venäläinen. Saksalainenkin hyväksytään. Hätätapauksessa myös muut itäblokin maat käyvät (muttei hilpeä, humalainen, pullea ja punaposkinen puolalainen).

Seksikäs stereotyyppi voi paradoksaalisesti myös olla ilmeetön venäläinen tai vaihtoehtoisesti romantillinen ranskalainen. Hyvin harvoin britti, vielä harvemmin saksalainen.

Älykäs stereotyyppi on intialainen tai aasialainen, ja jos hän on myös pikkuisen ilkeä, hän voi olla britti. Jos hän on samalla seksikäs, hän on luultavasti amerikkalainen.

Lupsakka stereotyyppi on ruotsalainen, irlantilainen tai kreikkalainen, jos lupsakalla tarkoitetaan viinaan menevää. Jos sillä tarkoitetaan reteätä meininkiä, lupsakka stereotyyppi voi olla huoleton aussi (silloin hän on todennäköisesti myös seksikäs stereotyyppi). Lupsakka on harvoin älykäs, mutta jos hän sattuu olemaan sitäkin, hän on silti irlantilainen (mutta ei humalassa).

Yksinkertainen stereotyyppi voi ällistyttävästi olla myös viinaan menevä, lupsakka ruotsalainen, ilmeetön venäläinen tai vaihtoehtoisesti sätkä huulessa hymyilevä karibialainen. Hän ei voi olla älykäs eikä seksikäs, mutta voi olla ilkeä (venäläinen).

Right?

 

Tiia RantanenComment