Flown jälkipohdintaa eli miksei muillakin kuin muusikoilla voi olla keikkoja

 Kuten moni muukin, vietin viikonloppuni Flow-festareilla. Tungoksessa ja käsirysyn keskellä viiniä siemaillessani ja ah-niin-ihanien Haimin tyttöjen tahtiin hytkyessäni aloin miettiä, miten outo konsepti onkaan se, että ihmiset survoutuvat varsin sankoin joukoin katsomaan lajitovereitaan soittamassa ja laulamassa.

Oikeasti, kun pysähtyy miettimään, että ihmiset maksavat itsensä usein kipeäksi lipuista (jotka oikeuttavat heidät joko eturiviin puristautumaan hengiltä tai takariviin tuijottelemaan toisten takaraivoja ja banaanikärpäsen kokoisia bändiläisiä ja ostamaan ylihinnoiteltuja juomia siinä sivussa), joiden vastineeksi saa kuulla samaa musiikkia, minkä voisi kotona kuunnella levyltä ja katsella niiden soittajia, jotka ovat kuitenkin samanlaisia kuin kuvissa, niin onhan se nyt vähän hassua.

Sama ilmiö toistuu ainoastaan esittävässä taiteessa (tanssi, teatteri), muttei missään muussa kulttuurin lajissa. Joo, ostammehan me kirjoja ja maksamme museoiden pääsylipuista, mutta kuinka moni maksaisi siitä, että näkee

  • Tuomas Kyrön kirjoittamassa seuraavaa hassunhauskaa romaaniaan keskikaupungin kapakassa

  • Miina Äkkijyrkän veistelemässä peltilehmiä maatilalla

  • Eliel Saarisen luonnostelemassa uutta hotellia Helsingin keskustaan

  • Hans Välimäen pilkkomassa tomaatteja ja leivittämässä kanapihvejä?

Niin. Miksei muilla kuin muusikoilla voi olla keikkoja?

...no, okei, Eliel Saarisen näkemisestä missä vaan maksaisin kyllä, sillä olisihan se nyt ihme, jos näkisi jonkun edesmenneen henkilön. Ja toki, kirjailijat lukevat joskus töitään ääneen kirjakaupoissa. Mutta noin niinkuin ylipäätään, tulisiko tunkua, jos lippujen hinta alkaisi kahdeksastakymmenestä eurosta? Enpä usko.

(Kirjoittaja lienee lähinnä katkera siitä, ettei norjan puolitoistametrisen vartensa ansiosta onnistu oikeastaan koskaan näkemään ainuttakaan keikkaa survoutumatta eturiviin. Siis olihan se Alicia Keys ihan yhtä ihana niiltä valtavilta ruuduiltakin kun oikeasti?)

Kenen (muun kuin muusikon) keikasta maksaisit?

Aiemmin Kustaassa: Juhlat kuin julkkarit

Kuva The Knifen Flown avaiskeikalta

 

Tiia RantanenComment