10 (+ 17) x podcast-vinkki

Olen rajusti koukussa podcasteihin, ja julistan niiden ilosanomaa niin paljon kaikille muillekin, että minulta kysytään säännöllisen epäsäännöllisesti kuunteluvinkkejä. Ja sitten toisinaan kerron niitä, vaikkei kukaan edes kysyisi. Kuten nyt. 

Mystery Show: Paras podcast ikinä, josta on valitettavasti ilmestynyt vain muutamia jaksoja. Juontaja ratkoo arkipäivän mysteerejä ja jäljittää muun muassa Britney Spearsin kysyäkseen, tykkäsikö tämä kirjasta, joka hänellä on kädessä tyyliin kahdeksan vuoden takaisessa paparazzi-kuvassa. WHAT.

Reply All: Paras podcast ikinä, koska Mystery Show ei enää päivity ja Criminal päivittyy niin harvoin. Tarinoita internetistä ei-koodari-kielellä: esimerkiksi miehestä, joka tuomittiin murhasta ja joka bloggaa vankilasta, naisesta, joka sai outoon sairauteensa avun internetistä ja mystisestä kollektiivista, joka tehtailee viraalikuvia.

Criminal: Paras podcast ikinä, paitsi siksi että päivittyy niin harvoin. Criminal on pullollaan kertomuksia ihmisistä, jotka ovat tavalla tai toisella sotkeentuneet rikoksiin - tehneet niitä itse tai joutuneet niiden uhriksi. Viimeisin jakso on aivan järkyttävän kiinnostava tarina naisesta, joka joutui isänsä kanssa identiteettivarkauden uhriksi, mutta josta en voi kertoa enempää, koska OMG.

Kuulitsä?: Kuulitsä?-podcast on kaverini Lassen ja minun yhteinen projekti (tai oikeastaan Lassen projekti, johon hän pyysi minua tuppauduin mukaan), josta olen superinnoissani. Kaksi kertaa viikossa ilmestyvä alle kymmenminuuttinen podcast ruotii uusia, ajankohtaisia ilmiöitä ja tekee pilaa niistä analysoi niitä.

This American Life: Podcast keskittyy joka viikko yhteen teemaan ja kertoo tarinoita siihen liittyen. Tunnin mittaiset jaksot ovat joillekin liian pitkiä, mutta sopivat hyvin vaikka salille. Sitä paitsi jokainen jakso on jaettu "näytöksiin", joten sen voi helposti kuunnella osissa. Että älkääs nyt viitsikö.

The Mortified Podcast: Päiväkirjaklubin jenkkiläisversion live-esiintymisten satoa. Ei spessu, mutta kevyt, ja sopii tilanteeseen jossa vaikka This American Lifen raskas jakso on ampunut downiin. 

My Favorite Murder: Podcast, joka tuskin sopii kaikille. Kaksi tahallaan ärsyttävää amerikkalaisnaista puhuu suosikki-murhatapauksistaan, eikä edes tuo niihin mitään uutta. Miksi kuuntelen tätä? Ai niin, koska murhat. 

Found: Uusi podcast kuuntelulistallani, jota suosittelen sokkona ainoastaan siksi, että sen lähtötilanne on niin kutkuttava. Ohjelmassa ratkotaan löydettyjen viestien mysteereitä. Juontaja alkoi itse kerätä lappusia kaikkialta, missä kulki jo viisitoista vuotta sitten, ja nykyisin niitä myös lähetetään hänelle. (Ryhtyisikö joku tekemään tätä ohjelmaa kanssani myös Suomessa? Voisimme aloittaa löytyneistä kauppalapuista.)

Radiolab: Audiodokumentteja aiheista maan ja taivaan väliltä. Jos ei varo, voi oppia jotain, kuten vaikka sen, millaista draamaa K-pop-skenessä tapahtuukaan, tai miten tyhjän päällä Yhdysvalloissa on ihminen, jolla ei ole mitään henkilöllisyystodistusta. Siitä, mitä hyötyä näiden asioiden oppimisesta on, voidaan olla montaa mieltä.

How to do Everything: Kuuntelijat pyytävät neuvoa arjen pulmiin ja juontajat selvittelevät niitä. Ohjelmassa vinkataan muun muassa miten painaa oma nimensä muiden ihmisten mieleen ja millaista ääntä dinosaurukset oikeasti pitivät - ja selvitetään, mikä se parsapissajuttu oikein on. 

Tsekkaa lisäksi: 99% Invisible, The Leap, The Heart, Invisibilia, Planet Money, The Last Podcast on the Left, The Moth, Stuff You Should Know, Answer Me This, Radio Diaries, The Allusionist, Strangers, Love & Radio, Hidden Brain, Note to Self, Reveal sekä Death, Sex & Money.